De fysiotherapeuten van het Medisch Training Centrum Delft zijn gedreven professionals, die meer kunnen en willen bieden dan alleen klachtenbestrijding. Wij kijken verder. We hebben de expertise op veel verschillende specialismen binnen de fysiotherapie in huis en we zijn ingericht op preventieve zorg en nazorg. En waar we de kennis zelf nog niet in huis hebben, werken we samen met andere professionals, om u de best mogelijke zorg te geven.
Fysiotherapie
Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel je bewegingsapparaat genoemd. Tijdens je eerste afspraak vormt onze fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten door je eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt onze fysiotherapeut samen met jou een behandelplan op.
Dit behandelplan is maatwerk. Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van je klachten.
Een fysiotherapeutische behandeling duurt een half uur. Tijdens een fysiotherapeutische behandeling ga je samen aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Naast de fysieke behandeling door de fysiotherapeut kan er ook gekozen worden voor oefeningen om meer kracht, coördinatie en lenigheid te ontwikkelen. Maatwerk, helemaal toegesneden op jouw klachten en lichaam.
Binnen de fysiotherapie zijn er verschillende specialisaties mogelijk, bij het MTC Delft zijn daar meerdere van onder een dak te vinden.
Orthopedische Manuele Therapie
Orthopedische manuele therapie is ontstaan uit de fysiotherapie. Het is een verdieping binnen het vak; de orthopedisch manueel therapeut heeft na zijn of haar opleiding tot fysiotherapeut nog vier jaar doorgeleerd.
De orthopedisch manueel therapeut behandelt net als de fysiotherapeut klachten die te maken hebben met houding en beweging. Denk aan bijvoorbeeld rug-, nek- of schouderpijn, blessures, balansproblemen of langdurige hoofdpijn. Orthopedische manueel therapie wordt ook vaak ingezet bij revalidatie na voor het lichaam ingrijpende gebeurtenissen zoals een ongeluk of een operatie.
Hoe werkt Orthopedische Manuele Therapie?
Orthopedische manuele therapie richt zich op zogenaamde ‘ketens’ binnen het lichaam. De plaats waar iemand pijn voelt, is namelijk lang niet altijd de plaats waar de pijn veroorzaakt wordt. Deze vorm van zorgverlening zoekt naar de oorzaak aan het begin van de keten en pakt het probleem bij de wortels aan.
Voor wie is Orthopedische Manuele Therapie?
Zoals bij fysiotherapie is orthopedische manuele therapie geschikt voor iedereen die klachten ervaart aan de spieren of gewrichten. In de meeste gevallen zal een fysiotherapeut bepalen wanneer orthopedische manuele therapie u kan helpen, uiteraard kunt u ook zelf een afspraak maken bij de orthopedisch manueel therapeut. De specialisten van MTC Delft helpen u graag bij het maken van een keuze.
Kinderfysiotherapie
Het MTC Delft heeft een behandelruimte ingericht voor kinderen, waar de kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt. Mooie kleuren en een kindvriendelijke omgeving zorgen ervoor dat ook de jongere patiënten zich op hun gemak voelen.
De behandeling gebeurt wanneer nodig in nauw overleg met andere specialisten van wie de patiënt zorg krijgt. Ook geeft de therapeut voorlichting en advies aan kind, ouders en leerkrachten.
Omdat een kinderlichaam in ontwikkeling speciale zorg nodig heeft, zijn er bij het MTC Delft drie kinderfysiotherapeuten in dienst. Zij behandelen/ begeleiden de kinderen van 0 tot 18 jaar die aandoeningen/ problemen hebben in het houdings- en bewegingsapparaat. Daarnaast is er ook een kindermanueeltherapeut aanwezig die in samenwerking met de kinderfysiotherapeut kinderen behandeld.
Kinderfysiotherapie wordt vanaf 2018 ook in Ypenburg gegeven.
Sportfysiotherapie
De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport (als professional of amateur) of wil gaan sporten.
Wanneer naar de sportfysiotherapeut?
De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na een ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ook ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.
De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De fysiotherapie richt zich niet alleen op het herstel van deze gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.
De sportfysiotherapeut werkt vaak in onze modern ingerichte sportzaal. Hiernaast zijn wij als MTC Delft verbonden aan diverse sportverenigingen (Fortuna, Excelsior, Punch) en in dienst van sportbonden (KNKV, dames waterpolo). Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg. Zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met deskundigen die verantwoordelijk zijn voor het arbobeleid bij bedrijven.
Serge Boerboom is de sportfysiotherapeut binnen het MTC Delft.
Psychosomatische Fysiotherapie
Lichaam en geest hebben veel invloed op elkaar. In de psychosomatische fysiotherapie kijkt de fysiotherapeut verder dan alleen naar de lichamelijke klachten.
Spanningen en stress uiten zich bij veel mensen als lichamelijke klacht. Vaak zijn deze klachten niet goed aan te wijzen, ze komen vaak terug, of blijven altijd op de achtergrond sluimeren. Er is niet altijd een duidelijke lichamelijke oorzaak voor de klacht te vinden, waardoor een oplossing soms moeilijk te vinden lijkt.
Hoe werkt Psychosomatische Fysiotherapie?
De psychosomatisch werkende fysiotherapeut gaat met u aan de slag om dit soort klachten aan te pakken. De specialist kijkt naar verschillende aspecten die effect kunnen hebben op uw lichamelijke klacht:
Het doel van de behandeling is het herstellen van de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning en belasting en belastbaarheid.
Oedeemtherapie (Lymfedrainage)
Wat is oedeem?
Oedeem is een teveel aan vocht dat achterblijft in het weefsel. Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in armen en benen, maar kan in principe in het hele lichaam voorkomen. Er kunnen diverse oorzaken zijn, waardoor dit vocht niet afgevoerd wordt. Zo kan het liggen aan een lymfesysteem dat eigenlijk nooit goed heeft gewerkt, maar nu ineens meer vocht te verwerken krijgt. Ook kan het komen door een operatie waarbij lymfevaten expres zijn weggehaald of per ongeluk zijn beschadigd.
Wat doet een oedeemtherapeut?
Het doel van oedeemtherapie is het ondersteunen van het lymfesysteem om zo het overmatige vocht af te voeren en dit is dan ook de voornaamste taak van de oedeemtherapeut. Daarnaast heeft oedeemtherapie ook een ontspannend effect en kan dus gebruikt worden als ontspanningstherapie.
De oedeemtherapeut zal u behandelen met één of meerdere van de volgende technieken, afhankelijk van de oorzaak van het oedeem:
• Manuele lymfdrainage; het stimuleren van de lymfevaten met diverse handtechnieken op de huid.
• Oefentherapie
• Ademhalingsoefeningen
• Ontspanningstherapie
• Compressietherapie; het aanbrengen van bandages om tegendruk te geven
• Lymfetaping
Voor wie is oedeemtherapie?
Eigenlijk kunt u met veel klachten terecht bij een oedeemtherapeut. Voornamelijk met klachten die gerelateerd zijn aan het lymfesysteem. Voorbeelden zijn dat het u kan opvallen dat het bandje van uw schoenen ineens meer in de voet knelt of dat uw ringen niet meer om uw vingers passen. Deze situaties kunnen ook ontstaan na het ondergaan van een (oncologische) operatie.
Medische Trainingstherapie
Na enkele behandelingen kan de orthopedisch manueel therapeut met u samen besluiten dat uw behandeling wordt voortgezet als medische trainingstherapie. Deze behandelvorm vindt plaats met gebruik van speciale fitnessapparatuur in de trainingszaal van het MTC Delft.
Hoe werkt Medische Trainingstherapie?
Uw therapeut maakt voor u een revalidatieprogramma. Dit programma is specifiek gericht op het behandelen van uw klacht en heeft als tweede doel het verbeteren of op peil houden van uw conditie.
In de trainingszaal werkt u onder begeleiding van een therapeut aan uw programma, met gebruik van de speciaal voor medische trainingstherapie ontwikkelde apparatuur. In de eerste instantie zal dit een op een zijn, wanneer u de oefeningen genoeg eigen hebt gemaakt traint u met meerdere patiënten tegelijkertijd. Tussentijds wordt uw voortgang gecontroleerd door uw therapeut. Uw therapeut houdt de vinger aan de pols en stuurt bij waar nodig.
Een belangrijk kenmerk van medische trainingstherapie is dat uw eigen inzet voor een groot deel het succes van de behandeling bepaalt. Dit betekent dat u bij deze behandelvorm veel controle over uw behandeling heeft.
Medische trainingsapparatuur
De apparatuur is in drie groepen opgedeeld en staat op een bepaalde volgorde. Deze volgorde is erg belangrijk bij het trainen. De belasting wordt geleidelijk zwaarder en de moeilijkheidsgraad loopt op. Het langzaam zwaarder maken van de training voorkomt dat u overbelast wordt.
Dry Needling
Wat is Dry needling?
Dry needling (Wikipedia) is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.
KNGF Beweegprogramma COPD
Het Beweegprogramma COPD is er voor mensen met mild en/of ernstige COPD. Het is ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met het Astma Fonds, TNO en de Katholieke Universiteit van Leuven. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit beweegprogramma, op aandringen van het Astma Fonds. Het doel van het beweegprogramma is u te leren dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen om zo uw gezondheid te verbeteren. U doorloopt het programma samen met uw fysiotherapeut. U leert verantwoord bewegen, zodat u daarna zelfstandig uw conditie op peil kan houden.
Drie Stappen
Het beweegprogramma COPD richt zich op u persoonlijke situatie. U traint in ons centrum onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het beweegprogramma duurt twaalf weken en bestaat uit drie stappen.
Opbouwen
Van tevoren ontvangt u thuis informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar de fysiotherapeut. Deze bespreekt de vragen en antwoorden met u. Daarna krijgt u enkele testen: een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan de fysiotherapeut u adviseren mee te doen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.
Op peil houden
Samen met de fysiotherapeut bepaalt u de opbouw van uw beweegprogramma. Daarbij wordt erop gelet dat u niet te zwaar wordt belast en niet uw grenzen overschrijdt. De opbouw is ook afhankelijk van wat u aan het eind van het programma wilt bereiken. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut. Trainen gebeurt in groepsverband. Er wordt ook informatie gegeven over bewegen en gezondheid. Deelnemers vinden het vaak prettig om onderling ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen en te motiveren.
Dagelijks bewegen
Tijdens het beweegprogramma COPD leert u zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken bekijkt u met uw fysiotherapeut wat u heeft bereikt. U krijgt advies over vormen van bewegen die het beste bij u passen en hoe u de behaalde resultaten zelfstandig op peil kunt houden.
Looptraining bij Claudicatio
Claudicatio Intermittens (etalagebenen)
Bij Claudicatio wordt door vernauwing van vaten de bloedsomloop bemoeilijkt. Als een grote lichaamsslagader nauwer wordt, of een of meer slagaderen in de benen, krijgen de benen onvoldoende zuurstof aangeleverd. Daardoor kunnen afvalstoffen in de benen moeilijk worden afgevoerd. Het gevolg is dat lopen moeilijk en pijnlijk wordt. Hoe meer je loopt, hoe meer kramp je krijgt in je bil, bovenbeen, kuit of voet. Zodra je even stilstaat, verdwijnt de pijn. Daarom noemt men dit probleem ook wel ‘etalagebenen’: als je even stilstaat voor een etalage, verdwijnen de klachten. Er zijn wel risico’s aan deze ziekte verbonden. Als er niets aan wordt gedaan, kan uiteindelijk een bypass-operatie nodig zijn. En in het uiterste geval is soms alleen nog amputatie mogelijk van het aangedane been. Omdat etalagebenen een teken zijn van vaatvernauwing, is ook de kans op andere hart- en vaatziekten groter. De levensverwachting van mensen met etalagebenen is daardoor tien jaar korter dan die van mensen zonder deze problemen. De kans dat je etalagebenen krijgt, wordt vergroot als je risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebt: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht of een hoog cholesterol. Etalagebenen is een probleem dat redelijk vaak voorkomt. Ruim 1 op de 5 vijftigplussers heeft een of meer symptomen die op deze aandoening wijzen. Vermoedelijk gaat bijna de helft van deze mensen niet naar de huisarts met hun klachten.
Pilates
Pilates is een oefenmethode voor het hele lichaam, ontwikkeld door Joseph Pilates. De methode is gericht op het creëren van evenwicht tussen kracht, controle en lenigheid. Het verder ontwikkelen van deze elementen ondersteunt de behandeling van lichamelijke klachten. Ook als er maar een lage belasting van de spieren mogelijk is, is pilates een geschikte training. Een sessie bestaat uit verschillende langzame grondoefeningen waarbij de spieren worden gerekt en versterkt, de gewrichten los worden gemaakt en spanningen worden weggenomen.
Nadia is onze docente en zal zich hieronder even voorstellen:
Mijn naam is Nadia Kohne, ik ben geboren en getogen in Delft. Al sinds jongs af aan is sporten mijn passie en sinds 2006 heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt en ben ik werkzaam als fitnessinstructrice in een sportschool. Dit begon als bijbaan maar na het volgen en afronden van de opleiding “Sport en Bewegen” ben ik fulltime werkzaam in deze sportschool. In de loop der jaren heb ik mij verder ontwikkeld met het geven van de groepslessen Pilates, kinder Zumba , Zumba , Insanity en Yoga.
Waarom ik Pilates aan iedereen kan aanraden:
Pilates is een trainingsprogramma dat het lichaam snel, verantwoord en doeltreffend ‘in shape’ brengt. Tijdens de lessen motiveer ik de deelnemers, kijk ik of de oefeningen goed uitgevoerd worden en corrigeer ik houdingen waar nodig en draag ik op deze manier mijn steentje bij aan de gezondheid van de deelnemers. Hier haal ik veel voldoening uit. Het geheim van Pilates zit hem in de eenvoud en doeltreffendheid van de oefeningen. Door de spieren bewust te leren aanspannen verbetert je houding. Door de passieve leefstijl neemt het aantal vezels dat actief deelneemt aan een beweging af. Je hebt ze wel, maar je gebruikt ze niet. Veelal geeft dit lichamelijke klachten zoals rugpijn, bekkenklachten, schouderklachten en spanningen in de nek. Door de precieze aanspanning bij de Pilates oefeningen leer je ze inschakelen en verdwijnen de klachten. Pilates is de perfecte manier om het lichaam weer te leren kennen. Het leert je om elk spiertje bewust aan te spannen. Niet alleen de oppervlakkig gelegen spieren, maar ook de dieper gelegen spieren. Zelfs de bekkenbodemspieren leert het lichaam weer onder controle te krijgen. Als deelnemer kun je op eigen niveau trainen, de oefening passen we op uw niveau aan.
MTC Sport
Ook als u geen lichamelijke klachten (meer) heeft, is het mogelijk gebruik te maken van de faciliteiten van het MTC Delft. De uitstekend uitgeruste trainingszaal wordt ook gebruikt door de deelnemers aan de MTC Sport.
Een MTC Sportprogramma is een voor u op maat gemaakt programma. Er wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden, uw beperkingen en uw verwachtingen. Aan de hand van de uitslagen van een intake, ontwikkelt de fysiotherapeut voor u een realistisch plan om uw doelen te behalen. Doelen kunnen zijn:
ATDS Fit Test
ATDS staat voor ‘Anaerobic Treshold Detection System’ en is een wetenschappelijk onderbouwde sportmedische inspanningstest. Aan de hand van de resultaten wordt er op maat een persoonlijk en doelgericht trainingsprogramma opgesteld. De ATDS Fit test is voor iedereen geschikt mits hij of zij de inspanningstest kan uitvoeren. De test is speciaal ontwikkeld voor kwaliteitssportscholen en fysiotherapeuten die hun klanten/leden verantwoord en effectief willen laten trainen. In de praktijk blijkt dat maar liefst 50% te licht of te zwaar traint. Met de ADTS-test worden de geplande persoonlijke doelstellingen weer echt haalbaar en worden trainingen zinvol. Dat werkt motiverend en stimuleert jou door te gaan met sporten.
Golf Fysiotherapie
Golf fysiotherapie
Patrick Danny van Hoof is onze golf physio-trainer.
Beter en blessurevrij spelen
Golf-fysiotherapie richt zich op de specifieke bewegingen van de swing. Bij golf is uw houding van groot belang, zowel voor uw prestaties als voor uw gezondheid. Om klachten te verhelpen of te voorkomen, en om uw houding te optimaliseren, bent u bij het MTC Delft aan het juiste adres.
Is golf-fysiotherapie iets voor mij?
Misschien heeft u wel eens last van uw voeten, benen of rug na een rondje op de baan. Uw golf-fysiotherapeut is speciaal opgeleid om klachten die tijdens en na het golfen kunnen optreden te analyseren en verhelpen. Hij kan er dus voor zorgen dat u weer comfortabel kunt bewegen, zowel tijdens als na het golfen. Als u geen klachten heeft kunnen wij u toch iets bieden om uw swing te verbeteren. Oefeningen gericht op het verbeteren van uw coördinatie, uithoudingsvermogen en stabiliteit/kracht dragen bij aan uw fitheid en dit optimaliseert het plezier van de golfsport.
Hoe werkt het?
Uw golf fysiotherapeut is gespecialiseerd in het vinden van de oorzaak van klachten. En gaat met u op zoek naar oplossingen.
Grip, set up en swing zijn onvoldoende afgestemd op uw persoonlijke bewegingsvrijheid in gewrichten, spieren en uw coördinatie?
In uw persoonlijke houding en bewegen op de dag houdt u onbewust uw klachten in stand?
In het bewegingsspel van de swing overschrijdt u grenzen van gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen?
U bent gevoelig voor ontstaan van overbelastingsklachten of u heeft beperkingen?
Gebruik van teveel kracht, rukkerige beweging bij de swing, gebrek aan conditie of coördinatie, onjuiste grip, beperking in spierlengte en beweeglijkheid in gewrichten zijn allen op te lossen door het verbeteren van de beperkingen en trainen.
Dus oorzaakgericht oplossen door afstemmen van de grip, set up en swing aan uw houding en bewegingsmogelijkheden en het verbeteren daar van.
Waar de oorzaak de golftechniek betreft, gaat oplossen natuurlijk in overleg met uw golfpro.
Goed en gezond golfen
Wij gaan in overleg met uw (PGA) golfprofessional; deze is tenslotte de expert als het gaat om verbetering van uw technieken. Samen kunnen wij interventies in uw programma inbouwen, gericht op verbetering van zowel uw spel als uw gezondheid. Stabiliteits– of mobiliteitsoefeningen bijvoorbeeld, andere fysiotherapeutische technieken of eventueel het gebruik van hulpmiddelen. Zo worden belasting en belastbaarheid optimaal op elkaar afgestemd, teneinde blessures te verhelpen en voorkomen.
Wij willen het centrum zijn voor iedereen die op een bewuste manier wil werken aan een gezonder en sterker lichaam. Ook als u geen klachten heeft helpen we u daar graag mee.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U bent van harte welkom!
tel: 015 2628160
Tagged as: afvallen, blessures, conditie, dry needling, fitness, fysiotherapie, Golf fysiotherapie, Kinderfysiotherapie, KNGF COPD, Looptraining, lymfedrainage, Medische trainingstherapie, mtc sport, Oedeemtherapie, Orthopedische manuele therapie, overgewicht, pilates, Psychosomatische fysiotherapie, spierversterking, sportfysiotherapie, sportschool